Uiteraard gaan we uit van de goede intenties van mensen. Wel is wehelpen.nl een openbare website. Vanuit wehelpen treffen we daarom een aantal standaard veiligheidsmaatregelen. Ook vragen we jou op een verantwoorde manier met de mogelijkheden van wehelpen.nl om te gaan, en zelf alert te blijven. Hieronder lees je wat wehelpen doet en wat je zelf kunt doen. Door te handelen volgens deze tips, het privacy statement en de algemene voorwaarden gebruik je de mogelijkheden van wehelpen.nl op de juiste manier.
Wat wehelpen doet
Controleren van nieuwe hulpvragers en hulpbieders
De servicedesk van wehelpen.nl monitort iedere dag de nieuwe hulpvragen en het nieuwe aanbod op onduidelijkheden en ongepastheden. Daarnaast controleert wehelpen of degene die een account aanmaakt ook daadwerkelijk toegang heeft tot het e-mailadres waarmee geregistreerd wordt. Naast een e-mailadres is het bij het aanmaken van een account verplicht om voor- en achternaam, geboortedatum, geslacht en postcode in te vullen. Zo nodig nemen we contact op en in het uiterste geval kan wehelpen besluiten de betreffende hulpvraag of het aanbod te verwijderen. Wanneer een profiel gezien is, herken je dit aan het vinkje 'Dit profiel is gezien door de servicedesk'.
Beantwoorden van vragen
Kun je wel wat hulp gebruiken het vinden van hulp of hoe jij je hulp kunt bieden? Je vindt tips en informatie bij de Veelgestelde vragen. Ook helpen we je graag. Stuur dan een bericht naar servicedesk@wehelpen.nl. Wij nemen door de week binnen een dag contact met je op. Ook werkt wehelpen samen met lokale partners op het gebied van zorg, welzijn en vrijwilligers. Lokale medewerkers zijn getraind om je ondersteuning te bieden bij veilig gebruik van wehelpen.nl, of je te ondersteunen in het contact leggen met een andere wehelpen gebruiker.
Wat jij zelf kunt doen
Maak je eigen profiel persoonlijk
Bij het invullen van je profiel is het prettig voor een andere gebruiker wanneer je dit zo volledig mogelijk doet. Wanneer je een foto van jezelf toevoegt en in de toelichting jezelf voorstelt, zullen mensen je sneller een reactie sturen. Je komt zo betrouwbaarder over. Ook kun je je account koppelen met je Facebook account. Andere gebruikers kunnen daarmee jouw Facebook profiel bekijken. Bijvoorbeeld om beter te beoordelen wie hij voor zich heeft en of het zal klikken tussen jullie. Facebook kan niet bij jouw gegevens van wehelpen.nl. Algemene tips voor veilig gebruik van je gegevens via internet vind je via: veilig internet.
Schrijf een aanbeveling
Ben je goed geholpen en wil je dit andere gebruikers laten weten? Je kunt een aanbeveling schrijven voor een gebruker. De ontvanger kan jouw aanbeveling tonen op zijn of haar profiel.
Let erop welke gegevens je waar vermeldt
Wees je bewust wat je vermeldt in jouw profiel, je hulpvraag en hulpaanbod. Geef een persoonlijke omschrijving, geef aan wat je wilt bieden of vragen. Vermeld nog geen privégegevens zoals een telefoonnummer of (e-mail)adres. Doe dit alleen in een persoonlijk bericht naar een andere gebruiker.
Maak afspraken
Maak afspraken over de verwachtingen die jullie hebben over de hulp, zodat je risico's en verrassingen achteraf zoveel mogelijk voorkomt. In de chat vind je tips voor het maken van goede afspraken.
Maak vooraf kennis met elkaar
Het is altijd slim om vooraf kennis met elkaar te maken. Zelf bepaal je of je thuis wilt kennismaken of dat je bijvoorbeeld eerst samen een kopje koffie of thee gaat drinken op een openbare plek, zoals bij de HEMA of een wijkcentrum in de buurt. Vraag eventueel een bekende om bij een eerste ontmoeting te zijn.
Doe een melding wanneer je iets vreemds opmerkt
Samen houden we het platform prettig en veilig. Zie je iets vreemds of ervaar je iets ongepast? Doe dan een melding. Dit kan op verschillende manieren: op elke profielpagina vind je de knop ‘Meld dit account bij wehelpen’. Ook kun je een e-mail sturen naar servicedesk@wehelpen.nl of het contactformulier invullen.
We nemen elke melding serieus en gaan hier uiterst zorgvuldig en vertrouwelijk mee om. Een melding wordt zo snel mogelijk opgepakt, uiterlijk binnen een werkdag.
Hoe ziet dit proces er normaal gesproken uit?
Na ontvangst beoordelen we de melding en nemen waar nodig contact met jou op voor een toelichting. Vervolgens nemen we contact op met betrokkene(n). Na hoor en wederhoor kunnen wij in het uiterste geval overgaan tot het blokkeren of zelfs verwijderen van accounts.
Let op aansprakelijkheid en verzekeringen
Een ongeluk zit in een klein hoekje. Help je iemand en valt er iets kapot? Dan is de schade meestal gewoon via je WA-verzekering of gemeentelijke vrijwilligersverzekering gedekt. Weet je het niet zeker? Vraag het dan even na bij je verzekeringsmaatschappij.
Wees netjes
Zet jouw hulpaanbod (tijdelijk) uit wanneer je niet kunt helpen
Bied jij je hulp aan en ben je tijdelijk niet in de gelegenheid? Zet jouw Hulpprofiel dan uit. Dit doe je bij via Mijn wehelpen onder Mijn hulpprofiel ("Uitzetten"). Heb je weer tijd? Dan zet je hem hier ook weer aan.
Wees attent naar een ander; stuurt een reactie
Krijg je een bericht? Stuur dan altijd even een mailtje terug. Ook als je niet kunt helpen: laat het iemand in elk geval weten.